Ús de cookies
Aquesta web fa servir cookies. Si continua navegant, entendrem que les accepta.
Pots obtenir més informació aquí.

ACCEPTAR

 
> 2019 > 2018 > 2017 > 2016 > 2015 > 2014 > 2013 > 2012 > 2011

Experiència d'estiu: LES FESTES MAJORS

Data: 5 / agost / 2012

Durant els mesos d'estiu són molts els nostres barris, pobles i ciutats, que celebren la Festa Major.

Com cada any, set ciutadans de Vilanova i la Geltrú són escollits com a organitzadors de la Festa Major de l’any següent. Els anomenen Pabordes. Jo tinc el privilegi de ser una dels set Pabordes del 2013.
M’atreviria a dir que sóc doblement privilegiada, per un cantó com a vilanovina i paborde, podré gaudir la festa des de dins i durant tot l’any de preparació, i per l’altre, com a creient, ja que com moltes de les festes majors, la nostra està dedicada a la Mare (entronitzada en la Verge de les Neus).

Potser cal anar a l’origen d’aquesta festa per entendre la veneració a la Mare: unes pedregades que van malmetre les collites van fer que els vilanovins entronitzessin com a patrona de la vila la Mare de Déu de les Neus per tal que els protegís d’aquestes pedregades.

Ara és molt i molt complicat que pedregui, però tot i així, cada any, el dia 5 d’agost, els vilanovins sortim al carrer ja de bon dematí per fer festes a la nostra Patrona. Segurament per a molts conciutadans la Festa Major és això, festa. Aquella festa on es pot gaudir dels meravellosos gegants, els dracs, diables, balls blancs, mulasses, i tants i tants actes que no acabaríem mai. Però per alguns, no només és festa, sinó que també és veneració, homenatge i, sobretot, pregària. Pregària a la Mare i a Crist. És un moment per gaudir i també per donar les gràcies per aquesta protecció.

És bo que hi hagi una comunió entre festa i pregària i veneració. És el millor moment per a que l’Església obri les seves portes, i estengui la mà a tothom, sense distincions, perquè tots som germans, encara que tinguem punts de vista diferents.
I potser aquesta comunió de festa i pregària és la màgia per a que tots els ciutadans ens reunim cada 5 d’agost a la nit, davant la façana de l’Església, amb cares d’alegria i d’il•lusió, esperant pacientment que tots els balls i entremesos arribin a la plaça, per a que el capellà i l’alcalde (o alcaldessa) llegeixin els seus precs a la Mare, tot esperant el gran moment, el de la renovació del Vot del Poble, quan tothom crida: Visca la Mare de Déu de les Neus!! Visca la Festa Major!!

Montse Font - Vilanova i la Geltrú  Envia

Vot de Poble

La Montse Font, paborda