Ús de cookies
Aquesta web fa servir cookies. Si continua navegant, entendrem que les accepta.
Pots obtenir més informació aquí.

ACCEPTAR

Delegacions diocesanes

 
Delegat

PRESENTACIÓ DE LA CONSTITUCIÓ APÒSTOLICA VULTUM DEI QUAERERE, DEL PAPA FRANCESC, SOBRE LA VIDA CONTEMPLATIVA FEMENINA

Data: 22 / juliol / 2016

Després de 66 anys de la precedent Sponsa Christi, de Pius XII, per fi ens arriba "Vultum Dei quaerere" (Buscar el Rostre de Déu) (VDQ), la nova Constitució Apostòlica del Sant Pare Francesc sobre la Vida Contemplativa Femenina.
El papa Francesc mostra la seva preocupació i afecte especial per aquesta forma de vida. Sens dubta, les dones contemplatives tenen una missió especial en l'Església. Es tracta de la "recerca del rostre de Déu a través de la història de la humanitat, cridada a un diàleg d'amor amb el creador"

La promoció d’una formació adequada, la centralitat de la lectiu divina, els criteri específics per a l’autonomia de les comunitats contemplatives, la pertinença dels monestirs a una federació: aquests són alguns punts de la Constitució Apostòlica "Vultum Dei quaerere” (La recerca del rostre de Déu) signada pel papa Francesc el 29 de juny i dedicada a la vida contemplativa femenina. Els motius del document, explica el Papa, són el camí recorregut per l’Església i “el ràpid avanç de la història humana” en els cinquanta anys transcorreguts des del Concili Vaticà II. D’aquí la necessitat d’establir un diàleg amb la societat contemporània, salvaguarda al mateix temps “els valors fonamentals” de la vida contemplativa, les característiques de la qual –el silenci, l’escolta, l’estabilitat...- puguin ser i han de constituir un desafiament per a la mentalitat d’avui”. Introduït per una extensa reflexió sobre la importància de les monges i de les contemplatives per a l’Església i per al món, el document indica 12 temes de reflexió i discerniment per a la vida consagrada en general i conclou amb 14 articles dispositius.

Importància de la vida contemplativa

En un món que busca Déu, encara que no sempre de manera conscient -escriu el Papa-les persones consagrades estan cridades a ser "sapientes interlocutores" per "reconèixer els interrogants que Déu i la humanitat ens plantegen". Per això, la seva recerca de Déu mai ha d’aturar-se. Francesc expressa la seva estima a les "germanes contemplatives", fent èmfasi que "l'Església les necessita" per portar "la bona notícia de l'Evangeli" als homes i dones del nostre temps. I no es tracta d'una missió fàcil, donada la realitat actual "que obeeix a lògiques de poder, d'economia i de consum". No obstant això, el repte que el Papa proposa a les contemplatives és ser "fars i torxes" que guien i acompanyen el camí de la humanitat, "sentinelles de l'aurora" que indiquen al món Crist "camí, veritat i vida". "Do inestimable i irrenunciable" per a l'Església - diu VDQ- "la vida consagrada és una història d'amor apassionat pel Senyor i per la humanitat que es desplega a través de" l'apassionada recerca del rostre de Déu "davant el qual" tot obté el seu veritable sentit ", perquè es mira amb "ulls espirituals" que permeten contemplar "el món i les persones amb la mirada de Déu". I davant de les "temptacions", el Papa insta les contemplatives a sostenir amb valentia "la lluita espiritual", vencent amb tenacitat, en particular, "la temptació que desemboca a l'apatia, a la rutina, a la desmotivació, a la desídia paralitzadora”.

Els 12 temes de reflexió i discerniment:

1. Formació.
2. Pregària.
3. Paraula de Déu.
4. Eucaristia.
5. Reconciliació.
6. Vida fraterna.
7. Autonomia dels monestirs.
8. Federacions.
9. Clausura.
10. Treball i silenci.
11. Mitjans de comunicació.
12. Ascesi.

Els 14 articles dispositius:

La conclusió dispositiva de la VDQ es divideix en 14 articles que, de fet, defineixen en termes jurídics l’expressat anteriorment pel Papa. En particular:
- L’article 3, dedicat a la formació permanent i el discerniment vocacional.
- L’article 7, exhorta a les contemplatives que exerceixin “el ministeri de l’autoritat” a “afavorir un clima joiós de llibertat i de responsabilitat” per tal de “promoure la comunicació en la veritat”.
- L’article 8, enumera els requisits necessaris per a l’autonomia jurídica de la comunitat, entre les quals la capacitat real de formació i de govern, la inserció en l’Església local i la possibilitat de subsistència.
- L’article 9, insisteix en que “en principi, tots els monestirs han de formar part d’una federació”.
- Finalment, l’article 14, estableix que la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica promulgui instruccions per a l’aplicació dels dotze temes indicats anteriorment, d’acord amb els carismes de les diverses famílies monàstiques. Aquetes instruccions hauran de ser sotmeses a l’aprovació de la Santa Seu.


Delegat: P. Josep M. Henríquez Farreras, OSB

Altres membres de la delegació:
Gna Teresa Gamisans, CCV
Gna. Enriqueta Guarch, OSB

vidac@bisbatsantfeliu.cat

Notícies de la delegació
2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013
8/01/2020
MOR LA GNA. DOLORES CIORDIA, HOSPITALÀRIA DEL SAGRAT COR
Ha mort la Gna. Dolores Ciordia, religiosa Hospitalària del Sagrat Cor. La Gna. Dolores resid... [+]
7/01/2020
FUNERAL DE LA M. MARIA CECÍLIA BOQUÉ I DALMAU
S’ha celebrat al monestir de monges benedictines de Sant Benet de Montserrat l’enterrame... [+]
Agenda de la delegació
2020
 
DLL DM DC DJ DV DS DG
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31