Ús de cookies
Aquesta web fa servir cookies. Si continua navegant, entendrem que les accepta.
Pots obtenir més informació aquí.

ACCEPTAR

Delegacions diocesanes

 
Delegat

TRASLLAT DE LES RELÍQUIES DE LA VERGE I MÀRTIR BEATA JOSEFINA SAULEDA I PAULÍS A L'ESGLÉSIA DEL MONESTIR DE MONGES DOMINIQUES DE MONT-SIÓ

Data: 28 / maig / 2016

Al monestir de monges Dominiques de la Mare de Déu de Mont-Sió d'Esplugues de Llobregat s’ha celebrat el trasllat de les relíquies de la beata màrtir Josefina Sauleda i Paulís. Abans de l’Eucaristia s’ha procedit al trasllat de les relíquies a l’església del monestir mentre es cantava el Veni Creator Spiritus. Immediatament s’ha celebrat l’eucaristia, que ha presidit el bisbe Agustí Cortés, acompanyat, entre altres, de Mn. Joan Pere Pulido, secretari general; de Mn. Gaspar Mora, capellà de les monges; de Mn. Alvar Pérez Marquès, delegat per a les causes dels sants; del P. Josep M. Henríquez, osb, delegat per a la vida consagrada; i d’altres preveres, entre ells uns quants dominics i el rector de la parròquia de Sant Ramon de Penyafort de Barcelona. Abans de la benedicció final de l’eucaristia, s’ha fet el tancament de l’urna, la lectura i la signatura de l’Acta del Trasllat, paraules de Sor Teresa Gil, federal de les dominiques, la lectura de les cartes del General de l’Orde dels Predicadors i del Provincial de Catalunya, el trasllat de l’urna al sarcòfag i la benedicció d’aquest.
A la celebració hi han assistir un bon nombre de monges dominiques procedents de Torrent (València), de Sant Cugat del Vallès, de Saragossa... També un bon nombre de frares dominics. Familiars de la màrtir Josefina Sauleda i molts amics del monestir.
La Beata Josefina Sauleda i Paulis va néixer a Sant Pol de Mar, el 30 de juliol de 1885. Als pocs dies de néixer va ser batejada amb el nom de Bonaventura. De petita li deien Ventureta. Tenia setze anys quan va expressar el seu desig de ser religiosa. Va haver d’esperar perquè era menor d’edat. Durant l’espera va escriure: “M’és molt penós de viure al món, encara”.
Quant tenia 19 anys va entrar al Monestir de Nostra Senyora de Montsió, de Monges Dominiques, ubicat aleshores a la Rambla de Catalunya de Barcelona, actualment parròquia de Sant Ramon de Penyafort. Quan va prendre l’hàbit li van posar el nom de Josefina, per la devoció que tenia a Sant Josep. Va fer la seva professió solemne l’any 1909.
La Mare Josefina Sauleda tenia facilitat per la música i el cant, per això va ser l’encarregada del cor, càrrec que va exercir pràcticament tota la seva vida. També va ser nomenada responsable de la infermeria. L’any 1929 va ser elegida priora. Durant el seu priorat, va donar al convent un bon to d’espiritualitat i de fermesa que es va traduir en la incorporació de 18 religioses durant els anys següents. L’any 1935 va deixar de ser priora i fou nomenada mestra de novícies.
Abans de l’esclat de la guerra civil, que es parlava de persecució i de martiri, la Mare Josefina deia a les monges: “Si això arribés, feliç aquella a qui Déu concedeixi aquesta gràcia”. El 20 de juliol de 1936, les monges deixaven el monestir, essent la Mare Josefina l’última en sortir amb un grup de novícies. Des d’un refugi va contemplar el saqueig i l’incendi del monestir. La Mare Josefina confortava a les monges dient: “no ploreu; si destrueixen aquest, en farem un altre”. Va buscar refugi per a les monges.
El dia 31 d’agost, al matí, acompanyada d’una monja, la Mare Josefina va anar a buscar algunes coses al pis on s’havien amagat al començament. Van passar davant del monestir i l’església incendiats, i ella va exclamar: “Oh, Senyor! Com us he estimat dins d’aquests murs!”. Aquelles dues dones desconegudes van ser sospitar algú, que les va denunciar al Comitè. Ella va baixar sola al pis i la van detenir. Van creure que era la priora i la van interrogar perquè digués on era el tresor que pensaven que tenien amagat, el lloc on podrien trobar el capellà i on eren les altres monges. L’interrogatori va durar 12 hores, enmig de maltractes i amenaces. La Mare Josefina no va pronunciar ni una paraula que pogués comprometre ningú. Cap a les 8 de la tarda del 31 d’agost l’obligaren a pujar a un cotxe amb alguns milicians i se la van emportar. No se sap res del que va passar des d’aleshores. Només se sap que a trenc d’alba del dia següent, l’1 de setembre, es va trobar el seu cadàver a l’Hipòdrom. El cos mostrava signes de tortura. Sobre els seus vestits hi van posar un paper que deia: “Aquesta és la priora de les dominiques de Mont-Sió, i el seu nom és Sauleda”. Tenia 50 anys. Els seus familiars li donaren sepultura.
El 23 de juny de 1950 el fèretre fou traslladat i dipositat al cementiri del nou Convent de Mont-Sió d’Esplugues de Llobregat. El 28 d’octubre de 2007, a Roma, fou beatificada entre els 498 màrtirs del segle XX a Espanya. Ella és la primera monja dominica contemplativa beatificada de terres espanyoles.


Delegat: P. Josep M. Henríquez Farreras, OSB

Altres membres de la delegació:
Gna Teresa Gamisans, CCV
Gna. Enriqueta Guarch, OSB

vidac@bisbatsantfeliu.cat

Notícies de la delegació
2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013
9/06/2019
PROFESSIÓ SOLEMNE DEL G. PAU VALLS I GONZÁLVEZ, MONJO DEL MONESTIR DE SANTA MARIA DE MONTSERRAT
Avui, en la Solemnitat de la Pentecosta, durant la missa conventual, el monjo Pau Valls i Gonzá... [+]
Agenda de la delegació
2019
 
DLL DM DC DJ DV DS DG
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30