Ús de cookies
Aquesta web fa servir cookies. Si continua navegant, entendrem que les accepta.
Pots obtenir més informació aquí.

ACCEPTAR

Delegacions diocesanes

 
Delegat

TROBADA ENTRE ELS BISBES DE CATALUNYA AMB ELS SUPERIORES I SUPERIORES MAJORS I DELEGATS VIDA CONSAGRADA

Data: 28 / gener / 2015

Al Seminari Major de Barcelona s’ha celebrat una trobada entre els Bisbes de Catalunya i els superiors i superiores majors i delegats episcopals per a la vida consagrada. Hi han participat uns centenar de superiors i superiores majors i alguns delegats. La reunió s’ha fet a l'Aula Magna del Seminari, amb les taules instal·lades a la platea. A Presidència hi havia en una banda l'arquebisbe de Tarragona, el cardenal de Barcelona, en Màxim Muñoz i la vicepresidenta de l’URC; a l'altra banda hi era el bisbe Joan-Enric, el bisbe de Vic i alguns superiors, mentre que entre el públic es repartien els altres bisbes i abats així com provincials i altres delegats.
La trobada ha començat amb una pregària de mitja hora, amb textos de la carta del Papa sobre la Vida Consagrada. Tot seguit hi ha hagut la presentació dels qui eren, per ordre alfabètic, per part del Lluís Serra, secretari de l’URC. Als bisbes no se'ls ha presentat.
A continuació s'ha fet la projecció d'un audiovisual sobre la vida consagrada a Catalunya, d'uns 10 minuts. Es fa un resum de les congregacions més importants i de la història del cristianisme a Catalunya, des de sant Fructuós i fins a l'actualitat, amb un èmfasi en el s. XIX per la riquesa de fundacions que es varen fer. Ha seguit un parlament del P. Màxim Muñoz, president de l’URC, centrat en l'exhortació apostòlica Evangelii Gaudium i la vida consagrada. Ha comentat també la carta del Papa en començar l'Any de la Vida Consagrada i també la carta que van publicar els bisbes catalans sobre aquest mateix tema i com que totes dues ens han de fer discernir si realment la nostra vida està centrada en l'Evangeli o bé ens sabem la teoria però no l'apliquem. En aquests moments d'una certa flaquesa per les dificultats hem de enfortir la nostra fe en Déu, ser forts per afrontar els problemes i ajudar-nos els uns als altres. També en la revitalització de la vida comunitària, fent veritat allò que diu el Papa que siguem experts en la comunió, tot acceptant la diversitat. Potser és el moment de repensar las presència en obres per tal d'atendre les prioritats i donar la primícia al servei d'evangelització i que cal evitar les sortides de les perifèries i no només materials o geogràfiques.
Ha destacat finalment la bona entesa que tradicionalment hi ha entre els bisbes, preveres, diaques i la vida religiosa, encara que al diàleg algú ha dit que no sempre és així. Aposta per un diàleg entre religiosos, tot posant exemples com ara Sintra. També demana que, si cal tancar obres, que cada congregació no miri només el seu sinó que es coordinin entre elles per tal de tancar en curts períodes de temps obres semblants a les mateixes zones quan un esperit de col·laboració podria fer que entre dues obres amb problemes es pogués fer una de viable. Cal evitar, igualment, que tot quedi centrat en les grans ciutats per evitar la despoblació religiosa de la resta del país.
El següent en parlar ha estat el bisbe de Vic, en la seva condició de delegat per a la vida consagrada. Com que ha fet servir els mateixos textos, algunes de les seves idees eren molt semblants. Ha posat l'èmfasi en la necessitat de transmetre la joia de l'evangeli i com d'urgent és això en la societat catalana actual.
Cal augmentar la vitalitat del que fem i de les famílies catòliques per tal de garantir que es doni resposta a les vocacions. No ens hem de descoratjar pels problemes actuals i sí donar gràcies a Déu per poder fer tot allò que fem.
L'Evangeli ha d'ajudar a molta gent a descobrir els seus buits interiors i com aquests poden ser omplerts amb el propi Evangeli. Ha fet una referència a santa Teresa de Jesús: “La vida consagrada sempre ha d'estar a punt per servir amb joia”.
Entre els assistents hi havia un bon ambient i es demana que s'afavoreixin les trobades com aquestes. Tot i que la URC i els bisbes de la Tarraconense es troben cada dos anys per tractar temes de la relació entre bisbes i religiosos, on es convida a algun superior en funció del tema, es parlava de fer trobades més operatives per tractar allò el que els religiosos aporten a l'Església catalana i fer-ho de comú acord entre els bisbes i els provincials i superiors.
S’ha comentat que la Santa Seu està preparant una actualització de la mutuæ relationes sobre les relacions entre bisbes i religiosos.
El cardenal de Barcelona ha parlat de formar els laics davant els problemes que hi ha per mantenir moltes estructures que actualment són portades per religiosos, de forma que es garanteixi el carisma encara que la institució sigui portada per laics. L'arquebisbe de Tarragona ha tancat l'acte amb un agraïment per tot allò que la vida religiosa fa a les diòcesis catalanes.


Delegat: P. Josep M. Henríquez Farreras, OSB

Altres membres de la delegació:
Gna Teresa Gamisans, CCV
Gna. Enriqueta Guarch, OSB

vidac@bisbatsantfeliu.cat

Notícies de la delegació
2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013
9/06/2019
PROFESSIÓ SOLEMNE DEL G. PAU VALLS I GONZÁLVEZ, MONJO DEL MONESTIR DE SANTA MARIA DE MONTSERRAT
Avui, en la Solemnitat de la Pentecosta, durant la missa conventual, el monjo Pau Valls i Gonzá... [+]
Agenda de la delegació
2019
 
DLL DM DC DJ DV DS DG
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30