Ús de cookies
Aquesta web fa servir cookies. Si continua navegant, entendrem que les accepta.
Pots obtenir més informació aquí.

ACCEPTAR

Delegacions diocesanes

 
Delegat

III Trobada Interconfessional de Comentaristes Bíblics

Data: 24 / novembre / 2018


Dissabte, 24 de novembre de 2018, va tenir lloc a la rectoria de la Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès la III Trobada interconfessional de comentaristes bíblics, en la qual hi vam participar: Rvd. Nelson Araujo, Mn. Xavier Artigas DP, Sr. Lluís Brull, Mn. Josep Esplugas pvre., Mn. Josep Maria Gómez del Perugia DP, Mn. Joaquim Meseguer pvre, Sra. Elisabeth Olmos, Sr. Daniel Sancho, Sr. Àlex Sans i Sr. Jaume Triginé.

Després d’una pregària, en Jaume Triginé va conduir un taller-col•loqui amb el títol La comunicació del text bíblic, del qual oferim un breu resum:
Escrivim comentaris bíblics amb l’objectiu de formar sobre principis cristians, provocar una reflexió sobre el text de la Sagrada Escriptura, ajudar a canviar actituds dels lectors, desenvolupar la seva vida espiritual i també específicament, donada la característica del nostre grup, per fomentar actituds ecumèniques.
Escrivim per a tothom, per això cal que ho fem amb naturalitat. Si bé tot grup té un llenguatge que li és propi, els nostres comentaris, tot i que han de ser dignes i ajustats a la fe cristiana, han de poder arribar a tota mena de gent. No es tracta d’usar un llenguatge vulgar o baix, sinó d’un llenguatge intel•ligible que possibiliti la comunicació, i això es tot un repte, més quan constatem que al context social actual hi ha una forta manca de cultura religiosa.
De vegades tenim el dubte de saber si estem prou capacitats per fer un comentari bíblic, però no hem de desconfiar mai de l’acció de l’Esperit Sant en nosaltres; a més, tenim a l’abast una sèrie d’eines que ens poden ajudar: diccionaris generals, diccionaris bíblics, diccionaris de sinònims…
Cal construir un esquema inicial, amb introducció, nus i desenllaç i una aplicació pràctica. A cada paràgraf hi ha d’haver el desenvolupament d’una sola idea central, la qual, si es pot expressar amb poques paraules millor que no fer-ho amb moltes. Evitem la tendència a la subordinació tant com sigui possible, perquè un excés d’oracions subordinades pot fer que els nostres oients o lectors es perdin. També es fa molt convenient una precisió en el llenguatge que fem servir, per estar segurs que transmetem realment allò que volem dir.
Del fet d’escriure passem al marc en el qual publiquem el nostre comentari: es tracta d’una pàgina web especial, perquè és un site ecumènic, que manifesta la diversitat de procedència confessional dels autors; ara bé, si el text ho permetés, ¿podríem anar més enllà de la procedència pluriconfessional dels autors?, ¿podrien els comentaris que fem introduir conceptes que fonamentessin l’ecumenisme?
Abans de la publicació del text, caldrà revisar-ho, i si ens el pot repassar una altra persona, millor; d’aquesta manera podrem constatar si hem assolit l’objectiu que preteníem.

Després del taller i del diàleg que va suscitar, vam passar a tractar altres qüestions d’interès:
• Seguint com fins ara el cicle del leccionari de l’Església catòlica, que també és àmpliament compartit per moltes Esglésies protestants, es fa la proposta de fer els comentaris sobre qualsevol dels textos del dia, a elecció del comentarista.
• Difusió del blog, un bon mitjà és donar-ho a conèixer més a les xarxes socials.
• L’any 2019 es complirà el Xè aniversari del Blog de Comentaris Bíblics interconfessionals i hem pensat de celebrar-ho amb un acte que tindrà lloc, si Déu vol, el dissabte 16 de novembre de 2019 a la Casa de l’Església del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat.

Després de tractar altres temes de menor importància, vam acabar amb una pregària final feta pel Sr. Lluís Brull i per un servidor. I acte seguit vam anar a compartir un dinar fraternal al restaurant La Bota del Racó, de Vilafranca del Penedès.

                              Mn. Joaquim Meseguer pvre.
Delegat:  Mn. Xavier Artigas Manetas  DP


Equip assessor de la Delegació:

Daniel Sancho París

Ma. Pilar Lozano Ferrer
                                      

ecumenisme@bisbatsantfeliu.cat 

Notícies de la delegació
2019 | 2018 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013
25/01/2019
Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians
Trobada ecumènica Catedral de Sant Feliu [+]
23/01/2019
Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians
Vespres ecumèniques a Montserrat [+]
Agenda de la delegació
2019
 
DLL DM DC DJ DV DS DG
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31