Ús de cookies
Aquesta web fa servir cookies. Si continua navegant, entendrem que les accepta.
Pots obtenir més informació aquí.

ACCEPTAR

Noticies

 

Anunciar la misericòrdia

Data: 11 / febrer / 2016
Aquest és lencàrrec dels Missioners de la misericòrdia

..i aquest és doncs, l’encàrrec que han rebut del papa Francesc el P. Ramon Olomí, cmf, claretià a la Parròquia de Sant Pere Apòstol de Sant Boi de Llobregat; el P. Josep Roca, sf, fill de la Sagrada Família a la comunitat de Vilafranca del Penedès; i el P. Bernabé Dalmau, osb, monjo de Montserrat, juntament amb altres gairebé 800 sacerdots de tot el món, ahir, dimecres de cendra, al Vaticà.

Ja el dimarts 9 de febrer el papa Francesc es va reunir amb tots ells a la Sala Regia del Palau Apostòlic Vaticà, i allà els va aconsellar de manifestar la maternitat de l’Església, de ser conscients del desig de perdó dels qui s’acosten al sagrament de la reconciliació i de no fer servir el pal del judici sinó el mant de la misericòrdia. Ahir al vespre, durant la missa de dimecres de cendra, els va conferir el mandat de “missioners de la misericòrdia” en l’àmbit de l’actual Jubileu.

Entre les primeres impressions dels missioners de la nostra diòcesi, el P. Josep Roca manifesta que aquest encàrrec el rep "per un desig de servei a l’Església. El senyor bisbe em va invitar a prestar aquest servei i el papa em va enviar. Ressonaven en el meu cor les paraules de Crist: Aquí em teniu, Senyor, per fer la vostra voluntat". Reconeix també que són moltes les paraules i expressions del papa Francesc escoltades en aquests dos dies, "amb el seu llenguatge directe i les imatges plenes de sentit evangèlic. Em va impactar -continua el P. Roca- aquesta comparació en què, més o menys, va dir: La tasca del confessor és cobrir la nuesa del pecador amb la flassada de la misericòrdia."
Per al P. Ramon Olomí ser nomenat missioner de la misericòrdia ha estat una gràcia i una possibilitat de fer un servei a la diòcesi: "M'he sentit interpel·lat per tal de viure en profunditat l'amor de Déu en la meva persona i poder-lo comunicar als altres", deia. I respecte les paraules rebudes del papa Francesc, destacava les que ja altres vegades ha comunicat: "Quan acollim una persona, és Crist qui acull. Quan escoltem una persona, és Crist qui escolta. Quan parlem a una persona, és Crist qui Parla. Quan perdonem una persona, és Crist qui perdona".
També per al P. Bernabé Dalmau aquesta experiència és una gràcia: "Em fa sentir més a fons la comunió presbiteral. I això facilita superar el miratge de considerar el propi itinerari monàstic com un perfeccionament individual i em fa obrir, en canvi, a la dimensió evangelitzadora de tota l’Església". Entre les paraules més colpidores del papa Francesc, el P. Bernabé destaca el final del discurs del dia 10, "quan va exhortar a estar atents als gestos o a la paraula balbucejada pel penitent. Venia a dir que no s’han de fer preguntes sinó endevinar com el penitent se situa amb humilitat davant de Déu. Això no és nou, però ho trobo sensacional. El sagrament de la misericòrdia ha passat una crisi llarga, però tenim els mitjans i el deure de redescobrir-lo com a do de Déu a la nostra generació".

A la Butlla Misericordiae Vultus, el papa va anunciar aquesta figura: Seran, sobretot, signe viu de com el Pare acull tots els qui estan a la recerca del seu perdó. Seran missioners de la misericòrdia perquè seran els artífexs davant de tots d’una trobada carregada d’humanitat, font d’alliberament, rica de responsabilitat, per a superar els obstacles i reprendre la vida nova del Baptisme (n. 18).
Per concretar aquest encàrrec, el papa va demanar que s’organitzin en les Diòcesis “missions per al poble” de manera que aquests Missioners siguin anunciadors de l’alegria del perdó. Que se’ls demani celebrar el sagrament de la Reconciliació per als fidels (n. 18). La missió doncs d’aquests preveres és estar preferentment a disposició de les parròquies del bisbat durant aquest Any Sant i sobretot en el temps de quaresma, per a fer-se presents allà on se’ls sol·liciti i atendre confessions, presidir celebracions comunitàries del sagrament del perdó, fer alguna conferència sobre el tema de la misericòrdia, predicar algun recés, etc.

A les diòcesis amb seu a Catalunya han estat nomenats Missioners de la Misericòrdia 23 capellans. El llistat complert es pot consultar al web de la Conferència Episcopal Tarraconense. Envia

D'esquerra a dreta, P. Ramon Olomí, P. Josep Roca, P. Bernabé Dalmau

Audiència del papa Francesc amb els missioners, 9-2-2016