Ús de cookies
Aquesta web fa servir cookies. Si continua navegant, entendrem que les accepta.
Pots obtenir més informació aquí.

ACCEPTAR

Noticies

 

Davant la crisi dels refugiats

Data: 7 / setembre / 2015
Allau de respostes de lEsglésia i la societat

En la darrera setmana hem anat resseguint un seguit de ressons mediàtics davant la crisi humanitària que s’està vivint a les fronteres de l’Est d’Europa.

Són moltes les veus que s’expressen de l’Església i la societat, que s’uneixen en dues direccions:

REACCIONS davant la conjuntura de crisi humanitària per la fugida de milers de persones de països en guerra i sense recursos.
ACCIONS per fer front a les causes d’aquesta situació.

Per mirar de solucionar l’emergència, institucions d’Església i civils i persones particulars s’estan oferint a acollir famílies de refugiats a locals i establiments propis, segones residències, etc, tot i les dificultats burocràtiques i legals per portar fins a casa nostra les persones desafavorides d’aquesta situació. També l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, ciutat que acull la seu episcopal, es fa oferir a formar part de la xarxa de ciutats d'acollida de persones refugiades.

Ara bé, la resolució efectiva d’aquesta situació passa per l’actuació sobre les causes de la crisi: fonamentalment la manca de polítiques migratòries adequades a Europa i la situació de conflictes bèl·lics i terrorisme a Orient Mitjà.

El papa Francesc, a l’Àngelus de diumenge 6 de setembre, ha fet una crida a “les parròquies, a les comunitats religioses, als monestirs i als santuaris de tota Europa a expressar concretament l’Evangeli i a acollir una família de pròfugs com a gest concret de preparació a l’Any Sant de la Misericòrdia”.

La Comissió Episcopal de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola va publicar el passat 3 de setembre un missatge titulat Per una major generositat en l’acollida dels refugiats i desplaçats a Europa, on es diu entre altres coses que “Fa dos anys, des de la Conferència Episcopal ja vam demanar al Govern espanyol, sense obtenir resposta, l'acollida a Espanya d'algun grup de refugiats sirians. Reiterem la nostra petició de la més ampla generositat en aquest moment, per a l’acollida de qui demana refugi de manera urgent”.

Càritas, juntament amb Justícia i Pau i la CONFER (Conferència Espanyola de Religiosos) ha expressat el seu posicionament davant l'actual crisi migratòria i dels refugiats de Síria, manifestant que cal un canvi en la política migratòria, ja que el control i la por no són acceptables. Al web de Càritas Diocesana de Sant Feliu es pot consultar aquest manifest.

Mans Unides, ONG catòlica, que des del 1960 lluita contra el subdesenvolupament i la pobresa i les seves causes, amb presència també a la Diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, demana més compromís i acció als governs davant l'actual crisi de refugiats.

L’Església present a la Diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, de la mateixa manera que tantes altres diòcesis de Catalunya i de tot Espanya, s’uneix a aquest allau de solidaritat i generositat que sorgeix de tots els homes de bona voluntat colpits pel patiment dels nostres germans, convidant a realitzar gestos de comunió i solidaritat amb els germans que perden la vida, cercant un món més habitable i s'uneix amb una pregària particular per aquesta situació de crisi humanitària. Envia
Moment de la crida del papa a l'acollida dels refugiats - Àngelus 6-9-2015
-