Recollida de signatures contra l'acord de la UE amb Turquia

Data: 15 / març / 2016
Les entitats d'acció social de l'Església a Espanya llancen aquesta campanya

Demanen al Govern d'Espanya que no signi l'acord en la reunió del Consell Europeu que se celebra els dies 17 i 18 de març

Sota el lema "Tenim 72 hores per actuar", les entitats d'acció social de l'Església que treballen amb refugiats i migrants -caritas, CONFER, el Sector Social de la Companyia de Jesús i Justícia i Pau - llancen avui una campanya viral de recollida de signatures per reclamar al Govern d'Espanya la seva oposició a ratificar, en la reunió del Consell Europeu que se celebra els propers 17 i 18 de març, el principi d'acord assolit la setmana passada entre la Unió Europea i Turquia per tornar a sòl turc als refugiats i migrants que arriben a territori europeu a través de la Frontera Est.

Segons el text aprovat, per cada persona siriana retornada des de la UE a Turquia, es traslladaria a una persona siriana des d'aquest país a Europa, encara que el quan i el com d'aquest reassentament són qüestions absolutament incertes. La resta de persones migrants i refugiades procedents d'altres països que arribin a Grècia es tornarien a Turquia.

Per a les entitats promotores de la campanya, aquest pla suposa dur a terme devolucions col·lectives i tractar a les persones que fugen de la guerra i de les migracions forçades com monedes de canvi. A més, vulnera els drets humans i l'estat de dret a Europa.

No es tracta d'una crisi de refugiats sinó d'una crisi d'Europa, ja que el que es posa en joc amb la signatura d'aquest acord són els valors i la identitat europea. Cal assenyalar, a més, que tant Espanya com Europa tenen els mitjans per ajudar aquestes persones.

Per aquesta raó, es demana al Govern espanyol hospitalitat en comptes d'hostilitat i s'exigeix al Consell de la Unió Europea la protecció de migrants i refugiats amb drets, i l'adopció de polítiques urgents d'acollida i integració, en comptes de mesures que fomenten el por i rebuig a l'altre.

A més, l'acord, que seria contrari al Dret Internacional i al Dret Comunitari, ha estat rebutjat també per nombroses institucions civils i per la immensa majoria del Congrés.

Les organitzacions d'Església que treballen amb persones migrants i refugiades se sumen al rebuig a aquest acord. Per això, a través de la recollida de signatures es demana al Govern espanyol que no doni suport a la ratificació del mateix i que defensi:

- Mantenir obertes les fronteres externes de la Unió Europea per garantir l'accés a les persones amb necessitats de protecció.
- Tramitar individualment cada sol·licitud d'asil i sense discriminació per raó de nacionalitat, d'acord amb la normativa europea i internacional.
- La prohibició de devolucions col·lectives a Turquia o a qualsevol altre país.
- La necessitat de solidaritat amb els països europeus a on estan arribant la majoria dels refugiats, així com amb els països limítrofs als conflictes, que alberguen les xifres més elevades de persones refugiades.
- Establir vies d'accés legal i segur a Europa, i un sistema de distribució de la població refugiada a Europa que sigui just per als Estats i per a les persones refugiades.
- La necessitat d'abordar les causes per les quals tantes persones abandonen involuntàriament les seves llars per la por, la guerra o la fam.

SIGNA LA TEVA PETICIÓ AL GOVERN